Duben přinesl ekologické žně.

26.04.2016 14:32

Duben – toť pro přírodně a ekologicky smýšlející lidičky žně. Nejen kvůli probouzejícímu se jaru, ale především proto, že v tomto měsící slavíme Den Země. Ten sice připadne na 22. dubna, ale stalo se již tradicí pořádat různé ekologické akce v průběhu celého měsíce. Nejinak tomu bylo i letos na naší škole. Zahájili jsme již ve čtvrtek 14.4. účastí v celostátní kampani Ukliďme Česko. Více než padesátka dětí se svými učiteli udělala pořádek v lesoparku poblíž zámku.

O týden později pak sedmáci přichystali smyslovou stezku pro své mladší spolužáky ze školní družiny. I zde byla i díky krásnému počasí hojná účast. Na trase, kterou žáci sami připravili, děti poznávaly po hmatu druhy ovoce a zeleniny i jiné přírodniny, čichem zase zkoumaly různá koření. Nechyběla ani sluchová zkouška, kde na ně čekal zvuk tekoucí vody, padajících kamínků i praskajících větviček. Největší zážitek čekal na účastníky na stanovišti s případným názvem Humusák. Tam si sáhli do misky s kaší, rozkvedlaného vejce či na syrové slupky od brambor. Odměnou za statečnost jim v cíli byla drobná sladká odměna.

Přímo na Den Země uspořádal ekotým první ročník soutěže Koryčanský čtyřlístek. Zapojili se žáci od 5. do 9. třídy. Každá třída vyslala čtveřici zástupců (odtud název „čtyřlístek“), ale soutěžilo se po jednotlivcích. Na stezce vedoucí areálem učebny v přírodě čekaly na účastníky úkoly z oblasti přírody a ekologie (energie, voda, odpady, živá příroda a zdravověda). Excelovali sedmáci, kteří obsadili hned první čtyři místa, přičemž přímo o první příčku se stejným časem a rovným počtem bodů dělili Jakub Hajkr a Tomáš Valenta. Je ale třeba dodat, že bodové rozdíly mezi soutěžícími byly velmi malé a všichni podali skvělý výkon.

V sobotu po Dni Země vyrazil ekotým do přírody. Cílem výpravy „Bufonovo poselství“ bylo najít a přinést tajnou zprávu, která na ně v divokých hvozdech chřibských lesů čekala již více než rok. Téměř pět hodin uběhlo, než se Ropušákům podařilo prokousat se spoustou šifer, záludných úkolů a terenních překážek ke kýženému balíčku s pro ně tolik důležitou písemností. Došlo i na mapu a buzolu. Cestou zpět pak poznávali stromy a bylinky, seznámili se s několika druhy živočichů, pozorovali velké mraveniště, kaliště divočáků i stopy zvířat. A samozřejmě hráli hry.

Tak mrkněte do fotogalerie .

 

—————

Zpět