Jak jsme oslavili světový den ekoškol - listopad 2016

11.12.2016 18:30

U příležitosti Světového dne ekoškol připravil ekotým Ropušáci několik akcí. První z nich se uskutečnila již v pátek 11. listopadu v knihovně v Jestřabicích. I když účast nebyla tak hojná, jako vloni, pár lidí přišlo poslechnout si povídání o přírodě spojené s promítáním obrázků a při té příležitosti ochutnali bylinkový čaj z trampského kotlíku a vynikající koláčky. Ty připravila spolupořadatelka akce paní učitelka Kalandrová. Svou návštěvou nás poctil i ředitel školy, pan Vlastimil Jansa. Tím nejenže akci podpořil, ale významně vypomohl s řešením různých technických potíží, které v průběhu nastaly. Přítomným v závěru představil několik zdařilých fotografií s tématikou proměny okolní krajiny v jednotlivých ročních obdobích.

Už v pondělí 14. listopadu se otevřely "brány" studovny ZŠ. K vidění byla výstava "Co trápí planetu Zemi". Připravili ji žáci přírodovědného semináře, jenž se na naší ZŠ vyučuje. Expozice zahrnující témata jako "Válka v Sýrii", "Civilizační choroby", "Chudoba" a mnohá jiná zaujala nejen učitele, ale i mnoho dětí. Přijít podívat se mohli až do pondělí 21. listopadu.

To hlavní vypuklo ve středu 16.11. Během dopoledne proběhly hned dvě akce na prvním stupni ZŠ. Do jejich přípravy a realizace se zapojili všichni Ropušáci. Zatímco se prvňáčci na svém prvním setkání s členy ekotýmu seznámili s problematikou třídění odpadů, žáci 2. až 4. třídy se utkali v ekologické soutěži "Šmoulí stezka". Soutěžní trojice na jednotlivých stanovištích řešily úkoly z ekologie a zdravovědy a poznávaly druhy rostlin a živočichů. A všichni byli moc šikovní.

I přes nepřízeň počasí se téhož dne odpoledne uskutečnila i poslední plánovaná akce - úklid potůčku Stříbrňáku za školou. Naštěstí v něm nebylo tolik nepořádku, jak při minulém čištění, a tak pětice dobrovolníků byla s prací rychle hotova. Posbírali jsme plasty a láhve a jiný nepořádek a vše odnesli do kontejnerů za radnicí. Doufáme, že Stříbrňák zůstane čistý alespoň do jara.

Hledáte obrázky? Jsou ve fotogalerii :-).

 

—————

Zpět